Kanvas Kumaş Çevre Dostu Mudur?

Kanvas kumaş en çok bilinen ve kullanılan çevre dostu kumaş türüdür. Daha eski zamanlarda kenevirden üretilen bu kumaşlar, zamanla farklı şekillerde üretilmeye başlandı. Günümüzde, daha çok organik pamuk ve keten kullanılarak imal edilmektedirler.

Kanvas kumaş kullanılarak üretilen çantalar, tek kullanımlık çantaların aksine sayısız kez kullanılabilir ve plastik poşetlerin beş katı fazla yük taşıyabilirler. Ayrıca, kirlendiklerinde yıkanabilir ve temizlenebilirler. Yırtılma ya da yıpranma durumlarında ek parçayla yamanabilirler. Hepsinden önemlisi, doğada çözünmesi çok uzun zaman alan, denizleri ve okyanusları kirleten plastik poşetler gibi çevreye zarar vermezler.

Kanvas Kumaş: Doğa Dostu Alternatif Mi?

“Doğa dostu”, “çevre dostu” gibi kavramlar söz konusu olduğunda tartışma genelde bu kavramlardan hangi anlamların çıkarıldığına bağlıdır. Eğer kastedilen şey, atık üretimini minimuma indirmek, nehirleri, denizleri ve okyanusları kirletmemek gibi şeylerse kanvas kumaş, plastik poşetlere kesinlikle doğa dostu bir alternatiftir.

Kimi çevrecilerse meseleye daha yakından bakarak sadece atık üretimiyle ilgilenmezler. Dünyanın su, hava, fosil yakıtlar ve diğer kaynaklarının ne kadar kullanıldığıyla ilgilenirler. Bu açıdan bakıldığında durum biraz daha farklı görünmektedir. Çünkü kanvas çanta yapımında, plastik poşete göre çok daha fazla kaynak tüketilmektedir.

Araştırma Sonuçları

2018 yılında Danimarka’da yapılan bir araştırmada, plastik poşetlerle kanvas çantaların çevresel etkileri karşılaştırıldı ve şaşırtıcı sonuçlar elde edildi. Sonuçlara göre, çantalık kanvas kumaş kullanılarak imal edilmiş çantaların plastik poşetlere göre daha az çevresel etkiye sahip olabilmesi için 7.100 kez kullanılması gerektiği ortaya çıktı.

İngiltere’de 2011’de yapılan başka bir araştırmada da benzer sonuçlara ulaşılmış. İngiltere Çevre Ajansı’nın elde ettiği verilere göre, kağıt torbaların plastik poşetlere göre daha az çevresel etkiye sahip olmaları için en az üç kez üst üste kullanılması gerekmektedir. Kanvas çantalarda ise durum daha kritik görünmektedir. Bunların 130 kereden fazla kullanılması gerekmektedir.

Bu araştırmalar genel olarak kaynaklara odaklanan veriler sunuyor. Fakat gezegenimizin çok daha acil sorunları var. Bunlardan biri okyanus ve denizlerin kirliliği. Biraz da bu konudaki araştırma verilerine bakalım.

Denizlerdeki ve Okyanuslardaki Plastik Atık Tehlikesi

Bu konuda sayısız belgesel, araştırma ve raporlar mevcut. Can çekişen balıklar, vücudu kimyasal maddelerle kaplanmış kuşlar, adeta birer plastik dalgasına dönüşmüş kıyılar herkesin aşina olduğu görüntüler. Dünya nüfusunun giderek daha yüksek oranlarda artmasının bir sonucu olarak, sadece son on yıl içerisinde üretilen plastik miktarı, neredeyse yüzyıl içerisinde üretilen plastik miktarına eşittir.

Bu konuda Birleşmiş Milletler’in açıklamış olduğu çarpıcı verilerden bahsedelim. Denizlere ve okyanuslara atılan plastik atıklar, bu alanlarda yaşayan 800 farklı deniz canlısını etkiliyor. Çok daha vahim bir sayı verecek olursak, üretilen plastiklerin %80’i okyanus ve denizlere gidiyor. Daha anlaşılır bir şekilde ifade edersek dakikada bir çöp kamyonu dolusu plastik, denizlere ve okyanuslara atılıyor.

Bu veriler eşliğinde kanvas kumaş kullanılarak imal edilen bez çanta kullanımını tekrar düşünmekte fayda vardır. Denizler ve okyanuslar, gezegenimizin çok büyük bir kısmını oluşturmaktadır ve buralarda meydana gelen kirlenmenin etkileri geri dönüşü mümkün olmayacak seviyeye gelmeden bir şeyler yapmak gerekmektedir.

Dikkatinizi Çekebilecek
Diğer Yazılar
Size nasıl yardımcı
olabiliriz?

Üretimlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgilendirme almak için lütfen Mag Çanta iletişim kanallarından bizimle iletişime geçiniz.