N95 Maske Tek Kullanımlık Mı?

N95 maske tek kullanımlık mı? Sorusu solunum maskesi türü olan FFP2 olarak da bilinen N95 maskeleri hakkında en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Bu konuda kafa karışıklığı oluşmasının temel sebebi de N95 maskelerinin cerrahi maskelere oranla daha dayanıklı olmalarıdır.

Peki, N95 maske tek kullanımlık mı? Sorusuna cevap vermek gerekirse; evet, N95 maskeleri tek kullanımlıktır. Fakat bazı durumlarda Amerikan Sağlık Örgütü tarafından N95, Avrupa standardizasyonu tarafından FFP2 olarak bilinen maskeler ihtiyaç ve başka bir seçenek olmaması durumunda birden fazla defa kullanılabilmektedir.

Solunum Maskesi N95 Maske Tek Kullanımlık Mı?

N95 maskeleri, FFP2 solunum maskeleri veya cerrahi maskeler bilindiği üzere Covid – 19 pandemisinin başlaması ve kısa bir sürede tüm dünyaya yayılması sonucu hayatımıza giren terimler oldu. Dünya çapında böyle bir salgını ilk defa yaşayan insanlar virüsten korunmak amacıyla bazı önlemler alamaya başladı. Bunlardan en önemlisi de şüphesiz ki; tüm sağlık otoritelerinin tavsiye ettiği maske kullanımıdır. Hem kişi sağlığı hem de toplum sağlığı için elzem olan maske kullanımı sırasında da halen insanların aklını kurcalayan bazı sorular bulunuyor.

Örneğin; cerrahi maske ne kadar korur? N95 mi cerrahi maske mi daha iyi korur? Veya N95 maske ne kadar korur? Gibi sorular günümüzde de insanların kafasında tam netleşmeyen sorular. Biz de bu yazımızda n95 maskeleri hakkında kafanıza takılan sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Asıl sorumuza dönecek olursak; N95 maskeleri yüksek koruyuculuğa sahip solunum maskeleri olduğu ve piyasada az sayıda bulunduğu için sadece sağlık çalışanlarının kullanmasına izin veriliyordu. Fakat maske imalatının artmasıyla birlikte artık n95 maskelerini kullanmak isteyen herkes kullanabiliyor. N95 maskelerinin kullanım süreleri hakkına Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yönerge tüm bu sorulara cevap verebilir niteliktedir.

N95/FFP2 Maskelerin Uzun Süre Kullanımı

N95/FFP2 maskeler, standart tıbbi maskelere göre aerosol içeren (sıvı partikül) işlemlerde kullanıcıyı koruyabilecek özelliktedir. Bazı durumlarda tekrar kullanabilen N95 maskelerin birden fazla kullanım ve uzamış kullanımı hakkında Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği durumlar aşağıdaki şekildedir;

  • Solunum veya burun salgıları veya hastalardan gelen diğer vücut sıvılarıyla gözle görülebilir şekilde kontamine olmuş ise N95/FFP2 maske atılmalıdır.
  • Açıkça hasar görmüş veya nefes alması zor olan herhangi bir N95/FFP2 maske atılmalıdır.
  • Yüzey kirlenmesini azaltmak için N95/FFP2 maskesi üzerinde tıbbi maske ya da temizlenebilir bir yüz koruyucu kullanılabilir.
  • Maske çıkartılmadan hastalar arası geçişlerle 8 saat süre ile kullanılabilir.
  • Kişiye özel maskenin tekrar kullanımı için el hijyeni sağlandıktan sonra çıkarılan maskeler hava alabilen kâğıt torba veya kâğıt havluya sarılarak temiz bir ortamda saklanabilir. Her kullanımdan sonra torba veya havlu değiştirilmelidir. Bu amaçla naylon torba kullanılması önerilmez. Bu saklama koşullarında 5 kezden fazla kullanılmamalıdır.
  • Kullanılmış bir N95/FFP2 maske takarken temiz (steril olmayan) eldiven kullanılmalı.
  • N95/FFP2 maskesi takıldıktan ve maskenin yüze rahat bir şekilde oturması sağlandıktan sonra eldivenler çıkarılıp atık kutusuna atılmalıdır.

N95 Maskesi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

N95 maskeleri, %95 oranında sıvı partikülü engelleyebilen maskelerdir. Fakat bu maskelerin tam olarak belirtilen değerde koruma sağlayabilmesi için maskenin belirtilen yönergeler doğrultusunda kullanılması gerekir. Bunlar;

  • Kullanım sırasında maskenin dış yüzeyine dokunulmamalıdır
  • Yanlışlıkla dokunulması halinde eller sabunla yıkanmalı veya alkol içerikli el antiseptiği ile ovalanmalıdır
  • Maske, kullanım sırasında kirlenir, nemlenir veya yırtılırsa mutlaka değiştirilmelidir
  • Maskenin her kullanım öncesi ve sonrası eller dezenfekte edilmelidir
  • Solunum maskeleri kesinlikle ortak kullanılmamalıdır

N95 Maskelerin Koruma Özellikleri Nelerdir?

N95 maskeleri, solunum cihazı sınıfına giren solunum maskesi türüdür. Bu maskelerin en önemli özelliği hava yoluyla bulaşabilen virüs ve bakterileri engelleyebilmenin yanında 0,3 mikron partikül boyutundaki olası virüs ve bakterileri de engelleyebilmesidir. Corona virüsün boyutunun 0,3 mikron olduğu bilindiğinden dolayı N95 maskeleri Coroba virüse karşı da etkili olabilen maske türlerindendir. N95 maskelerin diğer özellikleri ise şu şekildedir;

  • Filtreleme özelliği yüksek özel kumaşlar kullanılarak üretilir
  • N95 maske kullanıcıyı, insan sağlığı için tehlike oluşturabilecek aerosollerden, gazlardan veya buharlardan korur
  • 0,3 mikron partikül boyutuna kadar olan partikülleri filtreler
  • Solunum damlacığı boyutundaki partiküllere karşı % 95 oranında filtreleme ve koruma sağlar
  • Yüze sıkı bir şekilde oturur
  • Burun bölgesindeki ince metal sayesinde sızdırmazlık sağlar

N95 Maske Fiyatı

N95 maskeleri medikal araç sınıfına giren ve üretimi oldukça önemli sertifikasyonlara, izinlere bağlı bir maskedir. N95 maske üretebilmek için hem ISO 13485 ve QCS International sertifikalarının sağlanmış olması hem de TS EN 14683 standardına uygun, CE belgesinin de alınmış olması gerekir. Bu yüzden N95 maske temininde güvenilir ve gerekli sertifikaları alan bir üreticinin tercih edilmesi önemlidir.

Bizim Mag Çanta olarak imal ettiğimiz N95 maskeleri ulusal ve uluslararası üretim standartlarına uygun olarak üretilen kaliteli ve sertifikalı maskelerdir. Cerrahi maske ve N95 maskelerini Mag Çanta’dan toptan veya perakende olarak temin edebilirsiniz. N5 maske fiyatları ve maskeler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

N95 maskeleri yıkanarak tekrar kullanılabilen maskeler değildir. Maskenin yıkanması, onun fiziki tasarımını ve bütünlüğünü bozabilir.

Sağlık Bakanlığı N95 maskelerin kesintisiz bir şekilde en fazla 8 saate kadar kullanılabildiğini belirtmektedir.

N95 maskeler paket halinde satılmaktadır. 10’lu veya 50’li paketler halinde satılabilmektedir.

N95 maskelerin üretimi ciddi sertifikasyon gerektiren bir süreçtir. Bu yüzden güvenilir ve sertifikası olan markalardan alınmalıdır.

N95 maske, ADB standardizasyonuna göre solunum maskesi grubuna giren ve 0,3 mikron partikül boyutundaki olası virüs ve bakterileri de engelleyebilen bir maske türüdür.

Dikkatinizi Çekebilecek
Diğer Yazılar
Size nasıl yardımcı
olabiliriz?

Üretimlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgilendirme almak için lütfen Mag Çanta iletişim kanallarından bizimle iletişime geçiniz.