Küresel Isınma: Nedenleri ve Sonuçları

Küresel ısınma, yaklaşık 40 yıldır tüm gezegenin gündeminde ve hala süreci yavaşlatan önlemler alınabilmiş değil. Aksine, son birkaç yıl içerisinde iklim değişikliğinin sebep olduğu tehditler artış gösteriyor. Bu duruma sebep olan faktörlerin artış oranı iç karartıcı bir tablo ortaya koyuyor.

Her yıl küresel ısınma ile ilgili pek çok araştırma yapılıyor ve raporlar yayınlanıyor. Sadece akademik seviyede değil, hükümetlerin doğrudan katılımıyla da gerçekleştirilen organizasyonlardan öğrendiğimiz veriler, alınacak önlemlere dair de ipuçları taşır nitelikte.

Küresel Isınma Kaçınılmaz Mı?

2018 yılında gerçekleştirilen Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nde yayınlanan raporun sonuçları oldukça rahatsız edici görünüyor. Bu raporda ortaya konulan veriler, insanların yaşam tarzında köklü bir değişikliğe gidilmezse küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sebep olacağı yıkım büyük olacak.

Bireylerin tek tek bu konuda önlemler alması önemli olsa da hükümetlerin ve kuruluşların önayak olacağı hareketlerin daha etkili olacağını söyleyebiliriz. Aksi takdirde, gezegenin şu anki durumu çok daha kötüye gidecek ve Dünya’nın yaşanabilirliği giderek azalabilir. Deniz seviyesindeki artış milyonlarca insanın ve hayvan türünün ortadan kaybolmasına sebep olabilir.

Yaşam tarzımız, bu sorunun temelinde yatan en önemli sebep. Gelin insan kaynaklı küresel ısınmanın nedenleri ile ilgili başlıklara bir göz atalım.

İnsan Kaynaklı Küresel Isınmanın Nedenleri

1. Ulaşım

Seyahat olanaklarının giderek artmasıyla birlikte fosil yakıtların tüketiminde yükseliş ortaya çıktı. Kara ulaşımı da olsa su ya da hava ulaşımı da olsa aynı yakıtların kullanımı söz konusu. Fosil yakıtlar hava ve su kirliliğinde büyük bir oynuyor. Bu durum da sera gazı salınımının artmasına sebep oluyor. Bu gazların özelliği, ısıyı atmosfer içerisine tutmaları ve küresel ölçekte sıcaklıkların artmasına sebep olmaları.

2. Sanayileşme

Dünya genelinde tarıma dayalı ekonomilerde hızlı bir düşüş yaşanıyor. Endüstrileşmenin hızla ve plansız bir şekilde gerçekleştirilmesi karbon emisyonunda korkutucu bir yükselişle paralel nitelikte. Örneğin günümüzün en güçlü ekonomilerinden biri olan Çin’in sanayiye dayalı karbon salınımında 2000 – 2016 yılları arasında %190 gibi bir artış meydana geldi. Bu rakam Hindistan için de %135 olarak tespit edildi.

3. Ağaç Kesimi

Gezegenimizin yeşil alanları yakacak odun elde etmek, çiftçiliğe uygun arazı yaratmak ya da konut ve sanayi tesisleri inşa etmek için yok ediliyor. Ağaçların ekolojiye en büyü katkısı havayı temizlemeleridir. Yeşil alanların hızla yok edilmesi hava kirliliğine karşı daha savunmasız hale gelmemize sebep oluyor.

4. Hayvancılık

Hayvancılığın küresel ısınmaya hız kazandırmasının sebepleri arasında hayvanların beslenmesi için yeşil alanların yok edilmesi dışında, hayvanların ürettiği atıklar da gösterilebilir. Endüstriyel hayvancılık amaçlı kullanılan ilaç ve kimyasalları da hesaba katarsak sonuç daha vahim bir hal alıyor.

5. Endüstriyel Çiftçilik

Organik tarım yerine tercih edilen endüstriyel tarım, daha kârlı ve kolay bir tarz olarak benimseniyor ve gezegende yarattığı tahribat görmezden geliniyor. Çevreye verdiği zarara ek olarak insan sağlığını doğrudan etkileyen ilaçlı besinlerin tüketimi de ekstra bir zarar.

6. Tüketim Çılgınlığı

Her gün yeni bir ürün piyasaya sürülüyor ve sürekli daha çok satın alması için insanlar teşvik ediliyor. Bu ürünlerin sadece üretimi esnasında harcanan kaynaklar, toplam sera gazı emisyonunun %60’ını oluşturuyor. Yeni bir ürün satışa sunulduğunda eskilerinin atık haline gelmesi de etkiyi çoğaltıyor.

Nasıl Önlem Alabiliriz?

Görüldüğü gibi, şu an insanlar için çok normal görünen pek çok alışkanlık değişmezse küresel ısınmanın sonuçları çok daha hızlı bir şekilde hayatlarımızı etkilemeye devam edecek. Bireysel olarak ne gibi önlemler alabileceğimize bir göz atalım.

  • Seyahatlerinizde mümkün olduğunca tutumlu olun. Elinizden geldiğince toplu taşıma kullanın.
  • Mevcut aracınızı değiştirmeyin. Yenisini satın almak istiyorsanız hibrid ya da melez bir araç tercih edin.
  • Geri dönüştürülebilir ürünler satın alın ve elinizdeki geri dönüştürülebilir ürünleri ilgili mercilere teslim edin.
  • Plastik kullanımını minimuma indirin. Özellikle pet şişeleri kullanmamaya özen gösterin.
  • Ambalajsız yiyecekler satın alın.
  • Plastik poşetler yerine yeniden kullanılabilir bez çanta tercih edin.
Dikkatinizi Çekebilecek
Diğer Yazılar
Size nasıl yardımcı
olabiliriz?

Üretimlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgilendirme almak için lütfen Mag Çanta iletişim kanallarından bizimle iletişime geçiniz.