Tela nedir? Tela, tekstil sektöründe kullanılan ve kumaşın daha etkili bir görünüme sahip olması, dayanıklılığın artması ve daha sert bir kıvama ulaşması için kullanılan kumaştır. Kumaşta tela kullanıldığında, kumaş katılaşır ve form kazanır.

Tekstilde çok farklı alanlarda önemli işlevlere sahip olan telanın pek çok türü vardır. Genellikle yakalarda, bel bantlarında, ceplerde, omuz dikişlerinde kullanılır. Yirminci yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan tela nedir sorusuna cevap verirken bu türlere değinmek önem kazanmaktadır.

Tela Nedir, Nerede Kullanılır?

Tela kullanım alanları;

  • Kumaşın daha çok esnemeye ve kırışmaya maruz kalacağı bölgeler için,
  • Yaka, cep kapakları ve manşetlerin sağlamlığını arttırmak için,
  • Giysilerin bel bölgelerini sert ve dayanıklı hale getirmek için,
  • Kumaşın daha katı bir görünüme sahip olması için,
  • Yıkanma ve ütülenme gibi kumaşa olumsuz etkilerde bulunabilecek işlemlere karşı tedbir olarak kullanılmaktadır.

İçeriğinde polimer madde bulunduran ve astarla kumaş arasında kullanılan bir malzeme olan tela, kalın tela kumaş ya da ince tela kumaş olarak satın alınabilir.

Tela Kumaş Çeşitleri

Doğal veya sentez liflerden elde edilebilen tela kumaş, son zamanlarda elyaftan imal edilmeye başlanmıştır. Bu tür telaya nonwoven tela adı verilmektedir.

Çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Yapışkan tela: Bir tarafı yapışkan, diğer tarafı kumaştır. Yapışkan olan taraf, reçine kullanılarak elde edilir. Tela dendiğinde en çok akla gelen türdür.
  • Kaplama tela: Sentetik reçineler kullanılarak elde edilen yapışkan madde aracılığıyla tutturulurlar. Normalde katı halde bulunan, ısıtılınca eriyik hale geçen ve soğuduğunda tekrar katılaşan bir özelliğe sahiptir.
  • Kumaş tela: Farklı dokuma teknikleriyle üretilmekle birlikte, temelde kaplamanın oturtulduğu yüzeydir. Hepsi farklı kullanım alanlarına sahiptir. Sentetik, doğal ya da ikisinin karışımı maddelerden elde edilebilirler.

Kumaş telalar da kendi içlerinde kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar da tela nedir sorusu kapsamında cevaplanacaktır;

  • Dokuma tela: Dokuma kumaşa uygulanması en uygun türdür. Kaban, mont gibi dış giyim için üretilen tekstil ürünlerinde kullanılır.
  • Örme tela: Esnek bir yapısı olduğu için esnek kumaşlarda kullanılması daha uygundur. Farklı yönlere esneyebileceği için örme kumaşın esneme yapısına göre seçilmelidir.
  • Dokusuz (nonwoven) tela: Diğer bir adı kağıt teladır. Farklı kalınlıkları vardır ve uygulanacak kumaşın kalınlığına göre alınabilir. Kumaştan daha ince seçilmeli, gerekirse bir kat daha koyularak sağlamlaştırılmalıdır.

Nonwoven Tela Çeşitleri

Dokusuz telalar, liflerin düzenleniş biçimine göre üç ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Liflerin gelişigüzel olarak düzenlendiği ve direncin sabit bir yönde olmamasına sebep olan, liflerin kumaşın uzunluğuna göre düzenlendiği ve en yönünde direnci arttıran ve liflerin kumaşın eksenine kırk beş derecelik açıyla yerleştirildiği ve hem en hem de boy direncini arttıran türleri mevcuttur.

Bu yazıda tela nedir, hangi türleri vardır, ne amaçla kullanılır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Ürünlerimize dair detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Dikkatinizi Çekebilecek
Diğer Yazılar
Size nasıl yardımcı
olabiliriz?

Üretimlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgilendirme almak için lütfen Mag Çanta iletişim kanallarından bizimle iletişime geçiniz.