“Naylon Poşet Yerine Ne Kullanmalıyız?” sorusu, plastik atıkların her geçen gün daha çok artması ve bunun sonucu olarak doğal alanların tahribatının müdahale edilmesi gereken bir noktaya ulaşması sebebiyle, çevre duyarlılığı olan herkesin merak konusu.
Naylon poşet çok ucuza mal edilebilmesi sebebiyle hemen her yerde kolayca erişilebilir bir ürün. Fakat bu ucuzluğun gezegene pahalıya patladığını söylemek mümkün. Plastik ürünlerin sebep olduğu atık fazlalığını engellemek için kullanılan ürünlerden biri kağıt torbalar. Fakat bunların üretimi aşamasında ortaya çıkan karbon salınımı yüksek miktarda olduğu için tercih edilebilir bir çözüm olarak görülmüyor. Peki, naylon poşet yerine ne kullanmalıyız?
Naylon Poşet Yerine Kullanılabilecek Ürünler
Naylon poşet yerine kullanılabilecek en sağlıklı ve çevre dostu ürünler, kuşkusuz ki bez çantalar. Doğa dostu bez çantaların en önemli özelliği tekrar tekrar kullanılabilir olmaları. Plastik poşetleri tek bir kullanım sonrasında ya çöpe atıyoruz ya da çöp poşeti olarak kullanıyoruz.
Diğer yandan, plastik poşetler bez çantalar gibi estetik ürünler değiller. Her ne kadar üzerine çeşitli baskılar ve desenler işlenebiliyor olsa da, bez çantanın şıklığına erişmeleri mümkün değil.
Bez çanta çok değerli bir promosyon aracı olarak da kullanılabilirler.
Mag Çanta’dan 7 Doğa Dostu Bez Çanta
Çevreye yönelik olumsuz etkilerin tersine çevrilebilmesi için çevreci alternatiflere yönelmemiz gerekiyor. Bunun için de en doğru seçim yeniden kullanılabilir bez çantalar. Pamuktan ya da polipropilen (PP) malzemeden yapılan çantalar genellikle en sık tercih edilen modeller. Özellikle PP çantalar daha dayanıklı oldukları için uzun süre kullanılabilirler. işte Mag Çanta’dan naylon poşet yerine kullanılabilecek doğa dostu bez çanta modelleri:
1. Fuar Çantası
Nonwoven (tela) kumaştan imal edilen fuar çantası etkinliklerde, fuarlarda, çeşitli konferanslarda promosyon olarak verilebilecek, kullanıcıların da uzun süre kullanabileceği sağlam bir üründür. Dokuma ya da örme olmadan üretilen bu çanta kırışmaz, yırtılmaz ve kolay kolay zarar görmez.
2. Laminasyonlu Nonwoven Çanta
Daha önce Laminasyon Nedir? Yazımızda ayrıntılı olarak anlattığımız gibi, laminasyonlu çantalar dayanıklılığı daha yüksek, dış yüzeyi daha parlak olan çantalardır. Laminasyon işleminden sonra ultrasonik kaynak kullanılarak birleştirilen parçalar sayesinde çanta formunu korur kolay şekil değiştirmez.
3. Laminasyonlu Alışveriş Çantası
Bu alışveriş çantasının alttan ve yandan körükleri, taşıma kapasitesini arttıran önemli bir özelliktir. Özellikle alışveriş sırasında daha eşya taşıyabilmek adına tasarlanan bu çantanın dış yüzeyinde bulunan baskı uygulaması, dışı laminat kaplı olduğu için solmaz, eskimez.
4. Market Çantası
Naylon poşetin ücrete tabi olmasıyla birlikte süpermarket zincirlerinin tercih ettiği ürünlerden bir tanesi olan bu çanta da alışveriş deneyimini kolaylaştırmak adına tasarlanmıştır. Sağlam kulpları sayesinde alışverişiniz boyunca rahatlıkla kullanabilirsiniz.
5. Parlak Laminasyonlu PP Woven Çanta
Woven çantalar, tela çantalardan farklı olarak dokuma kumaştan imal edilir. Daha sonra üzerine polipropilen kökenli malzemeler sıcak ya da soğuk press aracılığıyla eklenir. Bu yöntemle yapılan çantaların baskı kalitesi çok iyidir. Bu yüzden sadece alışverişler için değil gündelik kullanım için de oldukça uygundur.
6. Mat Laminasyonlu Taşıma Çantası
Mat laminasyonlu çantalar, parlak laminasyonlu çantalara nazaran daha doğal bir görünüme sahiptir. Üzerine çeşitli baskı teknikleri uygulanabilir. Tela kumaşın üzerine uygulanamayan baskı yöntemlerini kolayca uygulayabilmek için yapılan laminasyon işlemi, çantanın ömrünü de uzatır.
7. İp Dikişli Ofset Baskılı Fuar Çantası
İstenilen ebatlarda ve boyutlarda üretilebilen bu çantalar, firmaların gerçekleştirdiği kampanya etkinliklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. İçerisine farklı promosyon ürünler konularak müşterilere verilen çantalar, firmaların imajını olumlu etkilemekte, müşterilerin algısını değiştirmektedir.
Naylon Poşetlerin Çevreye Olumsuz Etkileri
Yapılan araştırmalar, naylon poşet kullanılmaya başlandığından beri gezegene yaklaşık bir trilyon plastik atığın atıldığını gösteriyor. Bu korkutucu sayıyı biraz daha açarak tehlikenin boyutunu iyice anlatmaya çalışalım.
Plastik ya da diğer adıyla naylon poşetlerin geri dönüştürülebilmesi mümkündür. Fakat oldukça yüksek maliyetli ekipmanlara ihtiyaç duyulduğu için genellikle tercih edilmez. Hükümetlere bağlı geri dönüşüm tesisleri bile, makineleri tıkadıkları için naylon poşetleri kabul etmemeye başladılar.
Bu konuda en büyük görev kanun yapıcılarda. Yine de tek tek bireyler olarak bazı önlemler alınabilir. Herkesin, mümkün olduğu kadar çok plastik poşeti, geri dönüşüm için kullanılan toplama merkezlerine teslim etmesi önem taşıyor. Fakat bu yeterli bir önlem olmaktan çok uzak.